Lena Wiksten: Paremman Suomen puolesta - För ett bättre Finland Näkemyksiä ja kokemuksia elämästä ja siihen liittyvistä seikoista

Perse-Arska

Viime aikoina on usein tullut mieleeni Perse-Arska, tuo Raid-elokuvasta tuttu roolihahmo. Erityisesti toissa yönä, kun en saanut unta säryiltäni, mietin, mikä sitä Arskan pyllyä oikein vaivasi, enkä millään muistanut. Aloin sängyssä sitten kännykälläni surffata tiedonmurusia netistä, vaan eipä löytynyt selvitystä, arvotukseksi jäi. Joka tapauksessa tunnen suurta myötätuntoa Arskaa kohtaan.

Aurinkoisena, kauniina, joskin äärimmäisen liukkaana, lauantaina, helmikuun seitsemäntenä päivänä olin koirieni kanssa lenkillä ja yhtäkkiä Porin Kuukkarissa eli kuudennessa kaupunginosassa Peltomiehenkadulla ne saivat päähänsä alkaa räksyttää pienelle pitkäkarvaiselle mäyräkoiratytölle. Riuhtaisivat taluttimissaan ja saivat emäntänsä nurin. Isku osui häntäluuhun, ristiluuhun selkään ja vähän mihin sattuu, muiden muassa myös takaraivoon. Päähän sattuneen iskun vaikutuksista en virka mitään, mutta takamukseen ja selkään osuneet kolahdukset aiheuttavat sen, että särky on jatkuvaa, hellittäen hieman niin pitkäksi aikaa kun särkylääke vaikuttaa, ja erityisesti istuminen on todella hankalaa. Paljon ei siis istuta pöydän ääressä koneella ja kaiken muun ohella myös vaalityö on vaikeutunut. Mutta kyllä minä jo eduskunnan avajaisiin tervehdyn!

”Paranee ajan ja levon kanssa”, sanoi lääkäri. Aikaa ei kuitenkaan osannut tarkemmin määritellä. Tähän on tyytyminen. Olen käyttänyt kyseisen yksityisen lääkärin palveluja vuosikaudet ja ainakin tähän asti hän on ollut oikeassa. Kaikista lääkäreistä ei ole yhtä hyvät kokemukset ja siksi olen toistaiseksi lopettanut kunnallisessa terveyskeskuksessa käynnit kokonaan. Paitsi yksi poikkeus tulee mieleen. Kävin alkusyksystä pikkutapaturman vuoksi mökkikuntani (kunta – ja sen terveyskeskus - lakkaa pian olemasta) terveyskeskuksessa. Siellä sain nopeaa ja hyvää palvelua ja vaiva parani niin pian, kuin se ylipäänsä on mahdollista.

Ystävättäreni sairastui rajuun flunssaan runsas kuukausi sitten. Puhuimme puhelimessa ehkä viikon verran sairastumisen jälkeen ja panin merkille, ettei hänellä ole keuhkoissa kaikki kunnossa. Uskokaa pois, olen tämän aiheen asiantuntija. Hän raahautuikin sitten kotikuntansa terveyskeskukseen – joka on se sama kunta, johon mökkikuntani ollaan liittämässä. Terveydenhoitaja kehotti häntä palaamaan kotiin ja menemään sänkyyn nukkumaan. Siis sänkyyn, pitkälleen! Pelkän maalaisjärjenkin pitäisi riittää kertomaan, missä asennossa ne töhnät pahimmin ja pysyvimmin keuhkoihin tarttuvat. Lääkäriin ei kuulemma ollut mitään asiaa. Taas meni viikon verran ja ystävätär lähti viimein naapurikaupunkiin yksityislääkäriin, jolta sai vahvan antibioottikuurin. Kuuri on loppuun syöty, mutta kunto on edelleen kovin heikko.

Noin seitsemän vuotta sitten kävin kotikaupunkini terveyskeskuksessa. Oli korkea kuume ja CRP jonkin verran koholla – en enää muista minkä verran. Terveydenhoitaja määräsi kolmen päivän sairausloman ja kotiin nukkumaan. Kun kuume ei tuon kolmen päivän aikana laskenut, vaan päinvastoin, sain ajan omalääkäriltä. Tämä määräsi antibioottikuurin ja viikon sairausloman. Kuurin ollessa lopuillaan kunto vain heikkeni ja kuume nousi, joten viikonloppuna päätin itse lähteä päivystykseen. Siellä nuori lääkäri otti vakavasti ja laittoi thorax-kuvaan. Keuhkokuumehan se. Päivystyksestä mentiin sitten sairaalaan tiputukseen. Sairaalassa tuli vietettyä viikko täysihoidossa ja sitten vielä kolme viikkoa toipilaana kotona. Varsinaiseen toipumiseenhan meni kyllä paljon pidempäänkin.

Vuosi tuon tapahtuman jälkeen kävin vielä kerran terveyskeskuksessa. Mutta siihen se loppui. Tulin siihen tulokseen, ettei minulla ole varaa aina käydä ensin terveyskeskuksessa saamatta sieltä apua ja sitten vielä mennä yksityisellekin. Vuosituhannen vaihduttua olen saanut asiallisen kohtelun TK:ssa mentyäni kerran ”kyökin kautta” tutuhkon lääkärin vastaanotolle.

Terveydenhuoltojärjestelmämme on täysremontin tarpeessa. On kestämätöntä, ettei ihmisiä oteta julkisessa terveydenhuollossa vakavasti – että oireita pitkitetään ja sairauksia pahennetaan, kun välttämättömät tutkimukset jätetään tekemättä. Samalla KELA maksaa korvauksia voittoa tavoitteleville yrityksille, osin paikallisille pienille lääkäriklinikoille, mutta osin (ja enemmän) myös monikansallisille suuryrityksille.

Terveydenhuoltojärjestelmämme on sairas, samalla tavalla kuin talousjärjestelmämme ja päätöksentekojärjestelmämme ja niiden kautta koko yhteiskuntamme. Toivoa ei ole näköpiirissä, jollemme ota talouspolitiikkaa ja päätäntävaltaa omiin käsiimme – ulos eurosta ja ulos EU:sta. Niin yksinkertaista se on.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Kaveri kertoi, ettei blogia pysty kommentoimaan. Yleisasetukset näyttivät olevan kohdallaan, mutta jostain syystä tämän nimenomaisen blogin kohdalla oli "pampula" vain lukutila -vaihtoehdossa. Nyt pitäisi onnistua - vai?

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Tuon löysin minäkin Juhani. Vaivan laatu ei tosin tainnut paljastua siitäkään.

Tero Leppä

Miten en hämmästy että täysin luokaton bloggaus tulee juuri ipulaiselta.

Ruma mieli ja kärkäs kieli.

Ei mahdollisuuksia jatkoon eli eduskuntaan.

Arvio äänimäärästä bloggaajalle 12 kappaletta ja sekin on rohkea arvio yläkanttiin.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Voisiko "Tero" ystävällisesti perustella näkemystään luokattomuudesta ja rumasta mielestä. Asian voinee tarvittaessa viedä US:n ylläpidon harkittavaksi ;)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän kaikkia voimiellyttää, mutta heikotlääkäripalvelut eivät ole EU:n vaan täysin omaa syytämme.
70-luvullakaikki toimi suhteellisen hyvin, terveyskeskuksisso oli lääkäreitä, aikoja sai ja käynti oli maksuton.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #6

EU pyrkii kaiken mahdollisen ja mahdottoman yksityistämiseen. Suomessa se on toteutettu mm. siten, että ensin on vähennetty rajusti hyvätuloisten verotusta ja sitten on vähennetty rajusti valtionapuja kunnille. Kunnat saatu köyhiksi. Samaan aikaan ei ole huolehdittu lääkärien eikä muunkaan terveydenhoitohenkilökunnan riittävästä määrästä, ei ole koulutettu tarpeeksi. Kolmanneksi on luotu valtionapua nauttiva työterveydenhuolto. Niinpä kaikkiin köyhiin kuntiin ei ole saatu terveyskeskuslääkäreitä lainkaan muuten kuin keikkalääkäreitä, ja jotka ovat töissä, ovat täysin ylikuormitettuja ja näännyksissä. Tämä johtaa Lenan kaltaiseen käytökseen niillä, joilla on siihen varaa. Yksitysvastaanotolla samalla lääkärillä, joka julkisella puolella tekee työtään kiireessä hosuen, on aikaa ja haluja paneutua asiaansa.

Kuntien ahdinko siis pakottaa käyttämään yksityisiä palveluja ja vähänkin suuremmat palvelukokonaisuudet on sitten EU:n määräyksestä kilpailutettava, jolloin ulkomaisilla ketjuillakin on vapaa pääsy markkinoille.

Sote-uudistuksen tarkoitus oli lisätä yksityistämistä. Sitä Sipilän miljoonapiirit ja toimivien sairaanhoitopiirien lopettamiset olisivat merkinneet. Kun sitten perustuslaillisista syistä jouduttiin palaamaan sairaanhoitopiirien eli maakuntien tasolle, niin kokoomus etunenässä päätettiinkin panna koko uudistus jäihin. Ei olisi edistänyt yksityistämistä riittävän hyvin. Vaalien jälkeen uskotaan löydettävän parempi malli yksityistämiseen.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten Vastaus kommenttiin #6

Aimo. Juuri noin kuin Mauri sanoo. EU pyrkii kaiken yksityistämiseen. EU-jäsenyyden myötä olemme velvoitettuja supistamaan julkisen talouden osuutta kansantaloudesta. Tämän vaatimuksen mädät hedelmät ovat monilla aloilla nähtävissä.

Muuten Aimo, haluaisin kysyä sinulta, mikä on sinun suhtautumisesi Suomen EU-jäsenyyteen; ulos vai ei?

Toimituksen poiminnat