Lena Wiksten: Paremman Suomen puolesta - För ett bättre Finland Näkemyksiä ja kokemuksia elämästä ja siihen liittyvistä seikoista

Hädässä olevia on autettava – ja pakolaisvyöryn syihin tartuttava

-  Kirjoitettu yhdessä Itsenäisyyspuolueen aiemman puheenjohtajan, Antti Pesosen kanssa -

Hädässä olevia on autettava – ja pakolaisvyöryn syihin tartuttava

Inhimillisyyden vaatimukseen pitää kuulua hädässä olevien auttaminen. Kun ihmiset hakevat turvapaikkaa, on se sitä tarvitseville annettava. Myös kansainväliset sopimukset vaativat sitä, että hädässä olevia autetaan. Muistetaan sekin, että Suomesta on historian saatossa lähtenyt myös pakolaisia useampaan otteeseen.

Pakolaisten suurin toive on palata kotiin, kunhan olosuhteet sen sallivat. He haluavat tulla autetuiksi mahdollisimman lähellä omaa kulttuuripiiriään. Tämän takia esim. Turkissa on noin kaksi miljoonaa Syyrian pakolaista. Suomeen tulevia turvapaikan hakijoita ei kuitenkaan pidä ajaa Turkkiin.

Suomi on taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa kriisissä paljolti EU-jäsenyyden ja euron takia, kun on luovuttu valtiollisesta itsenäisyydestä, omasta rahasta ja talouspolitiikasta. Edes tämä alennustila ei ole syy jättää auttamatta hädänalaisia ihmisiä.

USA:n johtama ”Lännen” politiikka on hajottanut lukuisia valtioita. Irakin ja Libyan lisäksi Syyria on myös käytännössä hajonnut valtio. Demokratian viemisen nimissä on kukistettu Lännelle epämieluisia diktaattoreita. Osin tämän politiikan tuloksena pakolaisia virtaa Eurooppaan.

Pakolaisuuden ja siirtolaisuuden syistä pitää puhua. EU:n politiikka on jo pitkään ajanut Länsi-Afrikasta ihmisiä Välimeren yli hakemaan parempaa elämää. Lännen politikka on Afrikassa estänyt pientilallisia elättämästä itseään maataloudella, velkaannuttanut valtiot kestämättömästi ja siirtänyt Lännen suuryritysten käsissä olevan tuotannon tulokset pois paikallisten ulottuvilta. Afrikan maat maksavat velkojen korkoja selvästi enemmän kuin saavat Lännen kehitysapua. Ulkomaisten kalastuslaivastojen suorittama Somalian rannikon ryöstökalastus oli yksi laukaiseva tekijä alueen merirosvoukselle ja varmasti myös pakolaisvirroille.

Jotta Suomessa pakolaiskysymyksen vuoksi kasvaneita sisäisiä jännitteitä voidaan vähentää, on avoimuus tärkeää. Kun turvapaikan hakijat eivät ole tulosiirtojen suhteen taloudellisesti sen paremmassa asemassa kuin kantaväestö, se pitää uskottavasti kertoa. Suomen tapaisessa keskustelun kehitysmaassa on ymmärrettävää, että synnyttää pahaa verta kun hallitus leikkaa pienituloisten niukkoja tulonsiirtoja ja samalla jakaa rahaa muualta tuleville. On traagista, että monien suomalaisten viha ja kateus kohdistuu heihin, jotka henkensä kaupalla hakevat siedettäviä elinoloja. Väärän tiedon ja ennakkoluulojen kylväminen on tässäkin tiedon levittämistä helpompaa.

Suomessa on ihmetelty nuorten miesten suurta osuutta turvapaikanhakijoista. Joidenkin mielestä nuorten miesten pitäisi olla ase kädessä puolustamassa omaa maataan. Merkillinen toive, kun esim. Syyriassa vähintään neljä osapuolta käy sekasortoista sisällissotaa, jota suurvallat aseistavat.

Useimmat ihmiset pitävät luonnollisena hädässä olevien auttamista. Vielä useampi pitäisi, jos julkisuudessakin olisi selkeät toimintaperiaatteet esim. vakaviin rikoksiin syyllistyvien turvapaikanhakijoiden karkottamisesta.

Nykyinen pakolais- ja siirtolaisvirta saattaa olla pientä esimakua tulevasta. Lähivuosikymmeninä on mahdollista, että ympäristö- ja ilmastokriisi ajaa kuivuvien ja kuumenevien alueiden asukkaita kansainvaelluksille pohjoiseen. Ei ole samantekevää onko pieni ja onnekseen syrjäinen Suomi osa suurten kysymysten ongelmaa vai ratkaisua.

 

Lena Wiksten ja Antti Pesonen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän tuukkalampela kuva
Tuukka Lampela

Kiitos Lena ja Antti tästä puhtaasta timantista!

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Kiitos itsellesi Tuukka! Toimitan terveisesi Antillekin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Pitäisi varmaan selventää vielä,että koska ajatte itsenäisyyttä ja demokratiaa,niin ne vaativat samalla myös tietynlaista kulttuuripohjaa onnistuakseen. Suomessa kulttuuripohja on melko passiivista ja sitä ei kovin paljoa ole varaa hämmentää agressiivisella kulttuurin omaavilla,koska passiivinen häviää aina. Kuitenkin passiivisuuskin häviää agressiivisuuteen,mutta niin häviää kaikki kansakunnan rakennuspohjakin. Toivottavasti tämä asia on kirkkaasti mielessä. Nyt on jo pelko valtaamassa kansalaisia ja passiivisuus vaihtumassa kohti agressiivisuutta.

Joskus totesin itsenäisyyspuolueella olevan ainoana puolueena jokin filosofinen pohjalataus edes olemassa. Nyt toivon,että siitä pidetään kiinni myöskin ja ymmärretään mitä se kokonaisuuttena tarkoittaa,koska sillä mitataan ollaanko puheiden asteella vai tekojen.

Autettavia tulee auttaa,mutta passiivinen kulttuurimme on mahdollistanut sen,että voimme auttaa ylipäätänsä edes toisia. Pitäkäämme siis kiinni siitä mahdollisuudesta auttaa eikä anneta mahdollisuutta vaikuttaa agressiivisten kulttuurien liikaa meidän omaan. Siitä on pidettävä huoli kaikissa oloissa.

Tässä tuli samalla kerrottua oma näkemykseni asioista.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Hyvin mietitty Vellu, kiitos.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

En kyllä oikein näe Suomessa mitään yhtenäiskulttuuria. Etenkään sellaista johon haluaisin samastua, vaikka olenkin suomalainen. Täällä on rasistista someölinää, uusliberaalia kilpailukykypuhetta, ekonomistien talousjargonia "kestävyysvaje, pakko leikata", Venäjän "uhkalla" pelottelua ja militarismia, mukakristillistä toisten paheksuntaa ja fundamentalistista ateismia.
Kuitenkin Suomessa on onneksi myös väkeä, joka kokoaa erilaisia ihmisiä vastustamaan leikkauspolitiikkaa, puolustamaan heikompia ja humanismin arvoja suuren rahan sanelua ja väkivaltaa vastaan. Siihen mahtuvat mukaan eri taustoista, tapakulttuureista ja uskonnoista tulevat ihmiset, kunhan eivät suostu rivi-ihmisten usuttamiseen toisiaan vastaan. Ei Suomessa, Euroopassa eikä maailmassa.
Toisen maan rauhanaktiivi, semminkin eläkeläisnainen on minulle läheisempi kuin suomalainen ökyrikas etuilija tai militaristi.

Toimituksen poiminnat